23 juli 2019

Vers gebrande noten, pinda’s en gedroogde zuidvruchten

Noten vormen het hart van Nasjville, ze zijn de bron van het familiebedrijf. De overgrootouders van David bouwden hun expertise er al in op. De generatielange ervaring met inkoop, het branden en de verwerking van noten vormen het fundament onder Nasjville. De voortzetting van een familietraditie, hoe kan het anders. Groot gebracht in de noten!

Die jarenlange ervaring proef je in het rijke assortiment aan vers gebrande noten, pinda’s en gedroogde zuidvruchten. Meer dan 100 jaar kennis vindt u terug in het rijke assortiment, noten, pinda’s en gedroogde zuidvruchten.

Uitgebreid assortiment noten

Nasjville biedt een uitgebreid assortiment verse noten. Hieronder een overzicht van de verschillende noten en de plaats waar ze vandaan komen:

  • Cashew – Vietnam
  • Macadamia – Australië (De noot is door de ontdekker ervan – de botanicus Ferdinand Mueller – omstreeks 1836 vernoemd naar de Schotse chemicus John Macadam. De macadamia-noot is de moeilijkst te kraken noot ter wereld)
  • Paranoot – Bolivia
  • Pistache gepeld en ongepeld – Iran
  • Pecans – USA (De pecannoot werd gebruikt door de indianen als betaalmiddel en later kwamen deze er ook achter dat de noot eetbaar is. De bomen groeiden in die tijd langs de Mississippi. Het hout van de boom, de Hickory tree, is bijzonder sterk en veerkrachtig. De houdsoort is geschikt voor wandelstokken, handbogen, maar ook voor meubels)
  • Hazelnoten – Turks
  • Amandelen bruin – Australië
  • Amandelen wit Spaanse Valencia (Deze amandelen zijn bijzonder geschikt voor het maken van spijs en het bakken van gebak en taart)
  • Walnoten gepeld -Chili (De walnoten krijgen na het pellen een speciale bewerking, waardoor het meest bittere van de noot verdwijnt)

Het kwaliteitsverschil zit hem vooral in de eigen, ambachtelijke bereiding van de verse noten. Door onze achtergrond weten we heel goed uit welke streek we de noten per soort het best kunnen inkopen. Uit eigen ervaring weten we per soort bij welke maat van de noten de smaak het best tot zijn recht komt. Die kennis is van vader op zoon gegaan. Zo weten we dat De Schaap vroeger de noten al importeerde en brandde die wij nu bij Nasjville aanbieden.

Pinda’s

We noemen de pinda apart van ons notenassortiment omdat de pinda botanisch gezien geen noot is, maar een peulvrucht. De pinda kan ongebrand vanuit de dop gegeten worden of gebrand. Pinda’s bevatten onder meer vitamine B3 en E, en zink.

  • Pinda kingsize – China
  • Pinda vlies – China (kleine pinda’s, maat 60/70)
  • Pinda in dop – Israël (veruit de beste in deze soort, groeit in tegenstelling tot de Chinese pinda in de woestijn en heeft daardoor een vollere smaak. ‘De Schaap’ was de eerste die pinda’s in de dop uit Israël importeerde)

Pindakaas

De verse pinda’s vormen de belangrijkste grondstof voor het eigen merk pindakaas. Nasjville beschikt over een eigen pindakaasmachine. Hiermee worden verse pinda’s op ambachtelijke wijze verwerkt tot verse pindakaas in verschillende smaken.
Kies uw favoriete smaak uit het assortiment pindakaas van Nasjville:

  • naturel
  • zout
  • chocolade, en
  • sambal
  • Pindakaas met speculaas en honing.(verkrijgbaar vanaf oktober t/m eind december).

U kunt eerst zelf proeven welke smaak het best tegemoetkomt aan uw wensen en voorkeuren.

Gedroogde zuidvruchten

Net als vers fruit zijn gedroogde vruchten erg gezond en passen goed in een gevarieerd voedselpatroon. Dat geldt voor de gedroogde vruchten waaraan geen extra zouten en suikers zijn toegevoegd. De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt gedroogd fruit aan in haar advies gezond en gevarieerd te eten. Mix ze door een salade, gebruik ze bij warme gerechten in een Marokkaanse tajine. Of gebruik ze als een gezonde vervanger voor snoep. Ze zitten vol met vezels en hebben dankzij de antioxidanten een gunstige invloed op het cholesterolgehalte in het bloed en hebben daarnaast een ontstekingsremmende werking.

Breed assortiment gedroogde zuidvruchten

Nasjville biedt een uitgebreid assortiment aan gedroogde zuidvruchten. Hieronder een overzicht van de vruchten en de plaats waar ze vandaan komen:

  • Dadels Medjoul – Israël
  • Vijgen – Turks Lerida
  • Mango gedroogd, zonder suiker – Zuid-Afrika
  • Appel gedroogd, zonder suiker – Zuid-Afrika
  • Ananas gedroogd, zonder suiker – Zuid Afrika Mango, Appel en Ananas
  • zijn ook in mix verkrijgbaar
  • Cranberries gedroogd en gezoet – USA Ocean Spray
  • Abrikozen gedroogd – Turks Malatya
  • Rozijnen blauw jumbo – Chili
  • Rozijnen geel flame – Chili

De Medjoul dadel is een woestijnvrucht die groeit aan de dadelpalm in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De dadels van Nasjville zijn afkomstig uit Israël.

Turks Malatya staat bekend om zijn abrikozengaarden. De abrikozen groeien op de vruchtbare grond van de Eufraat. De abrikozen worden op traditionele wijze onder de zon gedroogd.

USA Ocean Spray is een coöperatie van meer dan 700 Cranberrytelers in Noord-Amerika, Canada en Chili. De oogsten zijn afkomstig van boerderijen in Massachusetts, New Jersey, Oregon, de staat Washington, Wisconsin en in Brits Columbia en Quebec.